Сорт — це створена шляхом селекції сукупність рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні й господарські ознаки та властивості. В процесі багаторічного виробничого використання ці характеристики погіршуються внаслідок механічного та біологічного засмічення, появи мутацій, ураження хворобами та ін. Тому виникає необхідність проводити сортооновлення, тобто заміна насіння, яке пересівається ряд років, на насіння високих репродукцій — еліту або першу репродукцію цього ж сорту. Насінням високих репродукцій проводиться і сортозаміна на виробничих посівах одного сорту іншим, з більш високими господарсько-цінними ознаками та властивостями. Своєчасність проведення в повному об’ємі сортопоновлення та сортозаміни сприяють високоефективному веденню сільськогосподарського виробництва.
Сорти і гібриди сільськогосподарських культур