Біологічні особливості | Попередники | Грунти | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості | Переробка врожаю |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Багаторічна трав’яниста рослина з ветвящимся підземним кореневищем, щорічно випускає по декілька пагонів з гіллястими циліндричними червонуватими стеблами висотою до 70 см. Листя супротивні, черешкові, довгасто-яйцеподібні, цельнокрайниє, з жовтуватими крапками-залозками, помітними під лупою. Квітки білі, пурпурові, в полумутовках в пазухах великих черепитчато розташованих приквітків, зібрані на кінцях гілок в невеликі щитковидні волоті. Цвіте у червні-серпні. | Попередниками можуть бути овочеві культури, картопля, бобові. Вирощують її на одному місці кілька років.C3 | Невибаглива до ґрунту, однак на важких глинистих і кислих ґрунтах росте погано. Надає перевагу відкритим ділянкам. Культура не вимоглива до ґрунтів і добре росте на лучних, чорноземних, змитих і E3 з рН від 5 до 7. | Ґрунт повинен бути рихлим і чистим від бур’янів. Для цього періодично проводять культивацію міжрядь і розпушування ґрунту в рядах. Перший міжрядний обробіток роблять ранньою весною на початку вегетації, наступні – в міру необхідності і обов’язково після укосу. Під першу весняну культивацію і під культивацію після укосу вносять мінеральні добрива. При нестачі вологи плантацію поливають. Особливо ефективний післяукісний полив, що сприяє більш дружному відростанню надземної частини рослини. Ділянку восени перекопують на глибину 25-28 см, а навесні ретельно розбивають ґрунт граблями. | Ділянку восени перекопують на глибину 25-28 см, а навесні ретельно розбивають ґрунт граблями. Під осіннє перекопування вносять по 2-3 кг гною на 1 м2, 30 г суперфосфату і 15 г калійної солі. | До виробництва рекомендовані сорти Арбатська Сем ко, Карамелька, Ошатна, Веселка, Північне сяйво, Фея, Хуторянка, Біла. Розмножують материнку насінням або розсадою. Для отримання розсади на 1 га плантації необхідно висіяти 100-120 г насіння. | Кращими строками посіву насінням є ранньовесняний і підзимній. Норма висіву 2,5-3,0 кг/га, оптимальна густота 4-5 рослин на метрі погонному. Сходи з’являються через 12-20 днів. | Сіють широкорядним способом з міжряддями 60-70 см, поверхнево. | У після посівний період проводять роботи, пов’язані з розпушуванням верхнього шару ґрунту, захистом посівів від бур’янів, шкідників та хвороб, підживленням добривами (при висоті рослин 8-10 см N20-30Р20-30). На плантаціях другого і послідуючих років життя навесні проводять боронування впоперек рядків та підживлення азотними добривами в дозі N45-60. Розпушування ґрунту в міжряддях проводять у міру необхідності і припиняють при змиканні рядків. | Збирання врожаю проводять в червні-липні в період масового цвітіння. Довжина квітуючих стебел – 20-30 см. У сприятливі роки можливий другий укіс у серпні-вересні. Сумарний збір сухої сировини за вегетацію становить 40-50 ц/га. | Після висушування траву обмолочують і відділяють на решетах грубі стебла. Суху сировину пакують, пресуючи в тюки вагою по 100 кг. Зберігають у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Строк зберігання — три роки. | Рослина використовуэться як пряна трава, що додається в їжу, а також як засіб для поліпшення аромату ванн, запашних вод, знищення різних мікробів. Відомо про протівоядні і детоксикаційні властивості материнки. Ця рослина використовується для приготування священних пахощів, зокрема, церковного ладану, материнка входить до складу лікарських трав’яних зборів. Настій листя надає заспокійливу дію на центральну нервову систему, має відхаркувальну дію, посилює апетит, покращує травлення, має жовчогінні, потогінні і деякі інші властивості. |
Технологія вирощування материнки