Біологічні особливості | Попередники | Грунти | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості | Переробка врожаю |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Столові кавуни – однорічна рослина, яка має могутню дуже розгалужену кореневу систему стрижневого типу і довге галузисте стебло, що стелеться. Головний корінь досягає глибини 2-3 м. Основна маса бокових коренів розміщується на глибині 20-З0 см. Бокові корені мають численні відгалуження, які утворюють суцільну сітку, що добре використовує опади і поливну воду. Довжина бокових коренів – 4-5 см.У початковий період вегетації коренева система росте значно швидше, ніж надземні органи, і вже до фази шатрика (3-4 листків) досягає 150-160 см.До фази шатрика приріст вегетативної маси дуже малий і становить близько 0,5-1,1 см на добу. Через 20-40 днів після сходів, залежно від сорту, починає розвиватися головне стебло, а потім і бокові стебла, які відрізняються великою силою росту, – середній сумарний добовий приріст стебел однієї рослини досягає 1,8 м. Кавуни – теплолюбна і світлолюбна рослина короткого дня, посухостійка і жаростійка. Проростання насіння починається при температурі ґрунту 14-15°С. Цілком сприятлива середньодобова температура для проростання – 20-25°С. Біологічний мінімум розвитку – 15°С, максимум – 35°С, при температурі мінус 1°С рослини гинуть. Оптимальні умови для цвітіння і запліднення створюються при температурі 18-20°С вранці і 20-25°С вдень.У столових кавунів добре поєднується посухостійкість завдяки могутній кореневій системі, і висока реакція на додаткове зволоження.Транспіраційний коефіцієнт цієї культури становить близько 600. Водоспоживання на початку вегетації невелике, потім з ростом площі листків і підвищенням температури повітря закономірно збільшується і в період від цвітіння до першого збирання плодів досягає максимуму. | Кращим попередником столових кавунів є багаторічні трави (пласт і оборот пласта), до хороших належать бобові, кукурудза на силос, озима пшениця, а до поганих -C2 картопля і соняшник. | Добре ростуть і плодоносять столові кавуни на легких родючих ґрунтах. Вони достатньо солестійкі, добре реагують на внесення добрив.E2 | Одне з головних завдань обробітку ґрунту – очищення поля від бур’янів. Цього досягають лущенням до оранки, ранньою глибокою оранкою на глибину 27-35 см, передпосівним обробітком у весняний період – раннім боронуванням, культиваціями – на глибину загортання насіння. Перед основним обробітком ґрунту ділянки планують, вносять добрива, а потім проводять зяблевий обробіток ґрунту. | На 1 т основної продукції кавуни виносять з ґрунту 2,52 кг азоту, 0,81 фосфору і 2,86 кг калію.На півдні України під кавуни вносять 25-30 т/га гною і N90P90-135K60. На супіщаних черноземах Голопристанського району Херсонської області урожай столових кавунів сорту Таврійський досяг 500-600 т/га при внесенні N135P135K90 в умовах поливу при вологості ґрунту 75-80%НВ. | Склад сортів столових кавунів численний і різноманітний за скоростиглістю, врожайністю, смаковими якостями. Важливіші з них такі: Огоньок, Десертний 83, Мелітопольський 142, Астраханський 10. . За 1 2 місяці до сівби насіння протруюють ТМТД з розрахунку 4 8 г на 1 кг. Підвищенню врожайності сприяє сонячне обігрівання насіння перед сівбою протягом 7-10 днів. | Сіють кавуни, коли ґрунт на глибині 10-12 см прогріється до 12-13°С. Дрібне насіння загортають при зрошенні не глибше 4 см, крупне – на 4-6 см. Норма висіву відповідно 2-2,5 і 3-4 кг/га.Розміщення рослин на площі змінюється залежно від біології сортів, місцевих умов, вимог механізації догляду. Велику площу відводять для довгостеблих сортів. Ширина міжрядь коливається від 1,4 до 3 м, відстань у ряду – 0,7-1,4 м. | Для сівби можна використовувати Найчастіше застосовують схему садіння 1,4х0,7 м. Часто схема сівби відповідає зручності механізації догляду. | У досходовий період для боротьби з бур’янами застосовують боронування середніми або легкими боронами. При наявності багаторічних бур’янів ефективна суцільна культивація на глибину не більше 2/з глибини загортання насіння.Після одержання дружних сходів проводять міжрядний обробіток із залишенням захисної зони 15 см. Глибина обробітку плоско-різами – 15 см, бритвами – 6-8, ротаційними робочими органами – 4-5 см. Обробіток проводять машиною МБУ-5,4. Всього за вегетаційний період проводять 2-7 культивацій, два підгортання – у фазі 2-3 листків і через 25-З0 днів.У період утворення стебла при довжині 40 см і більше – міжрядний обробіток ґрунту проводять з одночасним укладенням стебел стебловкладальником по обидві сторони рядка на ширину 20 см, міжрядний обробіток широкозахватними плоскорізами під стеблами з одночасним укладанням їх по обидві сторони рядка на ширину 40-45 см, відводячи лише кінці їх для проходження коліс трактора. | Урожай збирають вручну, в декілька прийомів у міру достигання плодів. Стиглий плід має такі зовнішні показники – сухі плодоніжки і вусик біля неї, чіткий малюнок кірки, глухий звук при ударі плоду долонею. Зірвані плоди збирають у корзини, а потім переносять до автомобіля або тракторного причепа.Для підвищення продуктивності праці збиральників використовують транспортер ТШП-25 з шириною захвату 20-25 см. Обслуговують його 10-12 збиральників. Плоди транспортер завантажує в автомобіль або вкладає у валок. На полях з рівною поверхнею можливе механізоване одноразове збирання – скочування плодів валкоутворювачем у валки, а потім підбір і передача підбирачами з валків у транспортні засоби. | Кавуни також можна зберігати досить довго. Ця «неволинська» культура росте на городах багатьох краян. Наші читачі з Оздова Луцького району, родина Романчуків, зберігають солодкі ягоди таким чином. Кавуни викладають на зерно, а зверху вкривають старим одягом. Зерно дихає і зігріває кавуни. Так вони можуть зберігатися навіть при невеликих морозах. | Соління та мочіння кавунів. Для мочіння використовують 2 — 4 %-й розчин солі, а для соління 8—12 %-й. Не слід допускати бурхливого бродіння, процес ферментації має відбуватися за низьких температур. Відбирають невеликі (діаметром до 15 см) тонкошкірі кавуни, які перешаровують м’якоттю дозрілих кавунів. На 100 кг кавунів потрібно 50 кг м’якоті В м’якоті кавуна містяться вітаміни групи В, вітамін С, фолієва кислота і залізо, які відіграють важливу роль в кровотворенні. Із шкірок кавуна варять варення і джем, готують цукати, шкірки можна і сушити — це хороший сечогінний засіб. При засолюванні кавуни проколюють голкою в 10 місцях на глибину 2-3 см, вкладають в бочку і заливають розсолом. Зверху кладуть гілки вишні і придавлюють дерев’яним кругом з вантажем, через місяць кавун набуває оригінального солодко-солоного смаку. Кавуни можна зберігати свіжими в закритих приміщеннях при температурі 3-5°С, виклавши їх на решітчасті полиці в один ряд хвостиками вверх так, щоб вони не дотикались один до одного. |
Технологія вирощування кавуна