Біологічні особливості | Попередники | Грунти | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості | Переробка врожаю |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Глибина проростання – не більше 4-5 см. Життєздатність насіння в грунті – до 20 років, а в кукурудзяному силосі не втрачає схожості протягом трьох місяців. Максимальна плодючість -33 тис, насінин. | Кращими попередниками для буркуну є просапні культури, а також озимі зернові, що залишають поле чистим від бур+C14янів. | Позитивним є те, що буркун добре росте на пісних ґрунтах і дає значно вищі врожаї, ніж серадела й люпин. Крім того, він добре росте на легких піщаних, неглибоких карбонатних ґрунтах та солонцях, витримує посуху і досить зимостійкий. На засолених ґрунтах півдня країни буркун збагачує ґрунт азотом і поліпшує його структуру, сприяє вирощуванню зернових культур — ярої та озимої пшениці, проса, а також цукрового буряку | На важкому, ущільненому ґрунті навесні рекомендується провести боронування легкою трьохзірчатою бороною ЗБП-0,6 для поліпшення аерації у верхньому її обрії. Прорыджены посіви боронувати не рекомендується, тому що через ушкодження кореневих шийок зубами борін може відбутися зниження врожайності насіння. | Буркун засвоює з ґрунту більше поживних речовин, ніж злакові культури. Він може засвоювати поживні речовини з важкорозчинних сполук ґрунту і добре реагує на внесення фосфоритного борошна. Внесення під буркун фосфорно-калійних добрив значно підвищує врожай його зеленої маси. На кислих ґрунтах урожайність буркуну значно підвищується (на 20—30 ц/га і більше) після вапнуванняю | Районовані сорти Верховинський, Еней, Грозинський, Донецький однорічний. Буркун має значна кількість твердих насінь, здатних зберігати схожість протягом декількох років, не даючи сходів у рік посіву, що обумовлюється наявністю щільної семянной оболонки, що не пропускає до зародка воду. Для її порушення застосовують спеціальний прийом — скарифікацію (нацарапывание). її здійснюють спеціальними машинами – скарифікаторами, або пропускають насіння 1-2 рази через клеверотерку. У день посіву насіння обробляють нітрагіном. | Насіння буркуну дрібні й вимагають для проростання багато води, тому посів рекомендується проводити навесні якомога раніше. Норма висіву насінь буркуну 1 класу 20-25 кг/га. Глибина закладення насінь 2-3 див. | При цьому застосовують рядовий спосіб посіву зернотравяними сівалками СЭТ-3,6, СЛТ-3,6 під покрив ранніх ярових одночасно з покривною рослиною. При відсутності зернотравяных сівалок спочатку висівають покривну культуру, а після прикочування поперек рядків сіяють трави. | У перший рік життя дуже важливо якомога раніше забрати покривну культуру. Якщо після збирання покривної культури досить теплого часу (не менш 11,5 місяців до настання заморозків), то буркун, що вийшов зпід покриву, добре вкорениться, утворить багато листів, на кореневій шийці встигають сформуватися бруньки відростання. При сприятливих умовах на кореневій шийці до кінця вегетації налічується 4-6 бруньок поновлення. | Буркун на насіння починають збирати тоді, коли достигають боби у нижній частині китиці. Збирати буркун треба у стислі строки, тому що насіння швидко обсипається. Урожайність насіння буркуну білого становить 8—10, а зеленої маси — 300—500 ц/га. | Після підсихання маси (протягом 7-8 днів) обмолочують буркун комбайном (бажано з тертковим пристосуванням 54-108). Семена очищають, підсушують до вологості не вище 15 % і засипають на зберіганняб. | Зелену масу буркуну згодовують тваринам у свіжому або засилосованому вигляді. Використовувати буркун навесні починають на два тижні раніше, ніж інші бобові трави. Дійні корови швидко звикають до нього й підвищують продуктивність. |
Технологія вирощування буркуну білого