Біологічні особливості | Попередники | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Протягом останніх років спостерігається дуже різке зниження продуктивності основної зернобобової культури регіону – гороху. Це зумовлено як абіотичними, так і біоценотичними чинниками. Зокрема, зниження врожаю зерна гороху зумовлено великою шкодою, яку завдають йому шкідники (бульбочковий і п’ятикрапковий довгоносики, горохова попелиця, гороховий зерноїд) та хвороби (аскохітоз, пероноспороз).Для нейтралізації їхнього негативного впливу потрібно провадити багаторазові хімічні обробки, які зумовлюють витрати коштів, надмірне забруднення шкідливими речовинами продукції і довкілля.Альтернативою гороху за таких умов може стати чина. Ця культура більш пристосована до високих температур та дефіциту вологи в ґрунті, а також має вищу резистентність до шкідників і хвороб. | Кращими попередниками є озимі зернові, буряки цукрові та кукурудза. Задовільними попередниками вважають ячмінь та овес. | Після збирання попередника проводяться лущіння стерні на 6-8 см дисковими лущильниками. Якщо поля засмічені багаторічними бур’янами, через 10-14 днів повторно лущать на глибину 10-12 см, а потім виконують основний обробіток плоскорізальними знаряддями або важкими культиваторами на глибину 16-18 см.Навесні проводять боронування важкими боронами для закриття вологи і вирівнювання ґрунту. Перед сівбою культивують на глибину 6-8 см, по діагоналі до напрямку основного обробітку . | Чина досить добре реагує на удобрення. Фосфорні та калійні добрива мають велике значення для формування урожаю. Оптимальною дозою внесення кожного елемента є 45 кг д. р. Азотні добрива у невеликих дозах (10-15 кг/га д. р.) застосовують на бідних ґрунтах під основний обробіток.Використання рядкового удобрення під чину необхідно розглядати як обов’язковий прийом у дозі 10-20 кг/га д. р. фосфору. | Для вирощування в умовах Лісостепу рекомендують сорти чини Красноградська 8 і Сподіванка. | Норми висіву насіння чини залежно від розміру становлять від 1,0 до 1,2 млн шт. на 1 га (від 200 до 250 кг/га). Удень сівби насіння обробляють нітрагіном. | Сівбу проводять звичайним рядковим способом, сівалками СЗ- 3,6, СЗ-5,4-06, СЗП-3,6 та іншими на глибину 6-8 см. Після сівби поля прикочують кільчасто-шпоровими котками. | Розпочинається з до- і післясходового боронування, яке проводять упоперек посіву за малої швидкості в ясну погоду.Проти збудників кореневих гнилей, аскохітозу насіння перед сівбою протруюють одним із фунгіцидів: фундазол, 50% з. п. – 2 кг/т, вітавакс, 200 ФФ, 34% в. с. к. – 2,5 л/т, максим 025 FS 1,0 л/т, максим 035 XL FS 1,0 л/т.У фазі 5-6 листків проти дводольних бур’янів застосовують гербіцид базагран новий, 48% в. р. – 3 л/га, а проти злакових та однорічних дводольних – фюзілад Форте 1,5-2,0 л/га.У фазі бутонізації – початок цвітіння за наявності 300-400 попелиць або 15-20 жуків горохового зерноїда на 100 помахів сачка посіви обробляють такими інсектицидами: Карате Зеон 0,1-0,125 л/га, Енжіо 0,18 л/га, Бі-58 новий 1 л/га. | Збирання чини проводять роздільним способом, скошують його жниварками ЖРБ-4,2, ЖБВ-4,2, ЖБН-3,6 при побурінні 60- 80% бобів на рослинах і вологості насіння 35-40%. | Підбір і обмолот здійснюють при підсиханні основної маси бобів до 15- 17% зернозбиральними комбайнами. З метою уникнення травмування насіння частоту обертання барабана комбайна зменшують до 450-500 об./хв. |
Технологія вирощування чини