Біологічні особливості | Попередники | Грунти | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості | Переробка врожаю |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Кріп досить холодостійка культура. Його насіння може проростати вже при температурі 3 ° С. Зростання не припиняється і при температурі 8-10 ° С. Кріп – рослина тривалого дня, збільшення світлового дня прискорює розвиток і освіта квітконосів. Він дуже світлолюбний, найкращий урожай вдається на сонячних ділянках. Кріп слід вирощувати на родючих грунтах з нейтральною реакцією. При нестачі вологи листя грубіє, а при надлишку – урожай сировини і вміст у ньому ефірного масла помітно знижуються. | Кращі попередники — картопля, помідори, перець та бобові. | Кріп росте на будь-яких грунтах, як у тіні, так і на сонці. Якщо грунти бідні або несприятливі — все одно виросте, хоч буде тоненький і невисокий.E8 | Щоб одержати кріп у пізніших фазах розвитку (цвітіння, молочно-восковій, восковій і біологічній стиглості), насіння висівають навесні, але не пізніше першої половини травня. Спосіб сівби широкорядний (40-45 см). Норма висіву насіння 1-1,5 г/м, глибина загортання 2-3 см. До з’явлення сходів знищують бур’яни і ґрунтову кірку. Після з’явлення сходів міжряддя розпушують і виполюють бур’яни в рядках. У фазі 5-6 листків рослини проривають на відстані 1,5-2 см. Вирвані рослини використовують як кріп зелений. Кріп технічний можна вирощувати як ущільнювач інших овочевих культур, а також як кулісну культуру. | До добрив кріп невимогливий, хоч кращі врожаї дає на родючому грунті. Тому перед висіванням внесіть на кожний метр грядки по 6 кг перегною і 10-15 г нітрофоски.Під час росту кріп не можна кропити і небажано підживлювати. Лише після появи сходів його поливають розчином селітри або сечовини (столова ложка на 10 л води). Але найчастіше підживлювати не варто, оскільки зелень може накопичувати нітрати у великій кількості. | Популярні сорти кропу: Карусель, Алмаз, Макс, Редут, Севастопольський, Грибовський, Гренадер. | Сіють кріп в конвеєрі кожні 12-15 днів з квітня по серпень. Норма висіву на зелень – 4-7 г насіння на 1 м, для одержання насіння і суцвіть на засолювання – 1,2-1,5 г. | Сіють кріп рядковим та стрічковим (чотири і шість рядків) способами з відстанню між рядками і стрічками 45 — 60, а між рядками в стрічці 15 — 20 см. Зелень кропу вирощують тільки стрічковим способом і на 10 м2 витрачають 1,2 — 1,5 г насіння. Для одержання технічної продукції кропу насіння висівають рядковим способом — 0,8 — 1 г на 10 м2. Глибина загортання насіння 2 — З см. Щоб мати свіжу зелень кропу протягом літа, висівають його рано навесні, а далі у кілька строків через кожні 8 — 10 днів аж до липня. Навесні сіють сухим або намоченим насінням. Сухе насіння дає сходи на 15 — 20-й, а намочене — на 5 — 10-й день після сівби. Насіння намочують за 2 — 3 доби до сівби і щодня замінюють воду. Перед сівбою його підсушують до сипучості. Протягом вегетації грунт розпушують і виполюють бур’яни в рядках і міжряддях. | Сходи кропу за оптимальних умов з’являються через 10-18 днів після сівби. За цей час на грядці проростає багато бур’янів і утворюється ґрунтова кірка. Щоб запобігти цьому, на 7-8-й день після сівби верхній шар ґрунту (1-1,5 см) розпушують граблями. Наступний догляд за рослинами полягає в розпушуванні міжрядь, виполюванні бур’янів у рядках і 1-2 поливах (20-30 л/м.кв.) у південних районах. | Урожай кропу технічного збирають у сонячну погоду, коли на рослинах немає роси. Зібрані рослини зв’язують у невеликі снопики. Зібрані у фазі цвітіння чи молочно-воскової стиглості рослини використовують відразу (протягом 1-2 діб) за призначенням. Такі рослини виділяють багато вологи і швидко загнивають. Якщо їх зберігати на відкритому місці, вони швидко достигають повної стиглості і дещо втрачають аромат. Зібрані у фазі воскової і повної стиглості насіння рослини використовують за призначенням або після 5-7-денного дозрівання зберігають у сухому приміщенні (на веранді, балконах, у гаражі) протягом кількох місяців. | Молоді рослини миють, підвішують для просушування, потім видаляють всі грубі частини стебел, ріжуть. Сушать на папері протягом дня у захищеному від сонця місці, регулярно перемішуючи. Висушена зелень повинна зберегти колір і аромат. Зберігають сухий кріп в щільно закупорених банках у темному місці. | На городі кріп зелений слід вирощувати протягом безморозного періоду. Щоб одержати ранній врожай, насіння висівають під зиму (перед замерзанням грунту) і рано навесні. Під зиму насіння доцільніше висівати на легких, добре удобрених ґрунтах південних та південно-західних схилів. З метою одержання більш ранньої продукції посіви кропу вкривають поліетиленовою плівкою. Важкі і перезволожені ґрунти для кропу непридатні. Щоб забезпечити конвеєрне надходження кропу зеленого, його насіння висівають через кожні 15-20 днів. У літній період кріп краще розмішувати на північних схилах і на понижених елементах рельєфу. |
Технологія вирощування кропу