Біологічні особливості | Попередники | Грунти | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості | Переробка врожаю |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Базилік має чотиригранне стебло висотою 30-80 сантиметрів густо вкрите листям. Корінь стрижневий, сильно розгалужений, розташовується в приповерхневому шарі грунту. Листя продовгасто-яйцевидної форми, зверху загострені довжиною 2-3 сантиметри, мають зубчасті краї. Стебла листя і чашечки квітів покриті волосинками з залозами з ефірною олією, яка й надає рослині аромату. Квіти розташовані на кінцях стебла у вигляді китиць по 6-10 суцвіть. Квіти зазвичай білі чи рожеві, зрідка фіолетові. Квітне рослина влітку. Плоди сухі при достиганні розпадаються на чотири темно-бурі горішки довжиною 1,2-1,5 міліметрів. | Кращі попередники базиліка – культури, під які вносили великі дози органічних добрив: C7 | На суглинних і глинистих ґрунтах під зиму формують гряди, які навесні рихлять мотикою на глибину 10-12 см.E7 | Основний і передпосівний період. Після збирання попередника поле дискують і глибоко орють (27–30 см). Під оранку вносять 30–40 т/га гною і фосфорно-калійні добрива Р60–70, К60–70. Азотні добрива вносять навесні і для підживлень. Рано навесні грунт боронують у 2 сліди і проводять передпосівну культивацію.F7 | Базилік віддає перевагу легку удобрення супіщану грунт і багато сонця, боїться холоду і надлишку вологи. До паразитам і багатьом фитопатогенам він досить стійкий. Добре себе почуває на ділянках, де раніше виростали пасльонові, бобові й гарбузове. На зиму майбутню грядку під базилік скопують і вносять гній, калійну сіль, суперфосфат. Якщо грунт глинистий, її додатково рихлять ще й навесні. | Є ряд сортів, що відрізняються смаком, ароматом і кольором листя. Серед них сорти з фіолетовими листям : Єреванський, з пряним ароматом, гвоздично – м’ятний Бакинський, сорт із зеленим листям Ложковідний, зі смаком і запахом лаврового листа і гвоздики, сорти: Гвоздиковий Лимонний, з зеленим листям та відповідними назвою ароматами, Карамельний, один з найбільш ароматних, з запахом фруктової карамелі та фіолетовими листям, анісовий – перцевий Шарм. Ряд сортів культивується як декоративні рослини – Тайська королева з великими суцвіттями на темно -зелених кущах висотою до 50 см, Осмін, компактний, з бронзовою листям. | На розсаду насіння базиліка висівають в парник або теплицю у квітні для підвищення схожості їх попередньо пророщують при температурі 30-35 ° С, через 10 днів після появи сходів підгодовують мінеральними добривами. Посадковий матеріал висаджують в землю у віці 30-35 днів. При вирощуванні з насіння базилік сіють прямо в грунт в кінці травня, коли мине загроза поворотних заморозків. У ці ж терміни висаджують і розсаду. Для посадки базиліка вибирають сонячне, закрите від холодних вітрів місце, грунт повинна бути легкою, багатою гумусом. На важких глинистих землях, бідних органічними речовинами, при недоліку освітлення і тепла різко знижується врожай зеленої маси, затримується визрівання насіння. | Вирощування розсади починають у кінці березня – за 1,5–2 місяці до посадки її у відкритий грунт. Насіння висівають у ящики або на стелажі в теплиці, парнику, в легкий грунт на глибину 1–1,5 см. На 1 м потрібно 6 г насіння. За температури +20…25оС сходи з’являються через 10–12 діб. Після утворення однієї-двох пар справжнього листя рослини проріджують, залишаючи відстані між ними 5 см, або пікірують у горщики діаметром 5 см. Поливати розсаду треба помірно, а теплицю або парник регулярно провітрювати. Освітлення повинне бути хорошим, інакше рослини витягуватимуться. При слабкому розвитку рослин їх у фазі першого справжнього листа підживлюють мінеральними добривами: 2 г азотних, 5 г фосфорних, 3 г калійних на 1 л води. За один-два тижні до посадки в грунт полив обмежують, теплицю або парник посилено провітрюють. Рослини висаджують у відкритий грунт після того, як минуть заморозки (зазвичай на початку червня) рядовим способом, розташовуючи ряди через 30–40 см, а рослини в ряду – на 25 см один від одного. На грядах схема посадки трирядкова, відстані між стрічками – 50–60 см, між строчками – 15–30 см, між рослинами в ряду – 20–25 см.У кожну лунку виливають 1–1,5 л води кімнатної температури і висаджують рослину на глибину 6–8 см. До того, як базилік повністю приживеться, його систематично поливають (0,5–1 л води під кожну рослину). Коли рослини приживуться, полив тимчасово припиняють, а потім поливають за потреби. | Догляд полягає у регулярних розпушеннях, прополках і поливах. При похолоданні висаджені рослини слід укрити поліетиленовою плівкою, натягнувши її на дуги. | Зелень базиліка для салату і різних страв починають зрізати з молодих рослин, при довжині пагонів 10–12 см. Для заготовки про запас зелень зрізають на початку цвітіння, коли рослини мають найбільший аромат. Зрізану зелень зв’язують у пучки, сушать і перетирають на порошок, який використовують у суміші з іншими прянощами. Насінні посіви збирають роздільним способом, коли чашечка набуває бурого, а насіння темно-коричневого забарвлення. Обмолочене і очищене насіння сушать на сонці при вологості не вище 12 %. Його упаковують у мішки і зберігають у сухому теплому приміщенні. Врожайність зеленої маси становить 8–10 т/га, насіння – 0,2–0,4 т/га | Висушені рослини необхідно зберігати в скляних банках, що щільно закриваються, щоб їхній аромат зберігався як можна довше. | Збирання для заготовки зелені про запас проводять на початку цвітіння, коли рослини володіють найбільшим ароматом. Зрізані рослини зв’язують у пучки, сушать і перетирають в порошок, який використовують у суміші з іншими пряними рослинами як в приправу. |
Технологія вирощування базиліку