Біологічні особливості | Попередники | Грунти | Обробіток ґрунту | Удобрення | Добір сортів. Підготовка насіння до сівби | Строки сівби, норми висіву | Способи сівби | Догляд за посівами | Збирання врожаю | Зберігання врожаю, покращення якості | Переробка врожаю |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Фенхель (кріп волоський) (Foeniculum vulgare Mill.) з родини селерових (Aрiaceae) — одно-, дво- або багаторічна трав’яниста рослина із стеблом заввишки 1,5 -2,5 м, яке щороку відмирає. Плодоносити починає в перший рік життя. Достиглі плоди легко обсипаються. Вегетаційний період в умовах Чернівецької області триває 135 – 157 днів. Насіння фенхелю починає проростати при температурі 6 — 8 °С, а дружне проростання відбувається при 20 °С. Сходи витримують заморозки до мінус 8 °С. Добре зимує тільки в південних і західних районах України. Фенхель — світлолюбна культура. Затінення, а також хмарна і холодна погода подовжують період вегетації. | Кращими попередниками для фенхелю є озимі і ярі зернові, цукрові та кормові буряки, картопля й однорічні трави. | Вибагливий до ґрунтової вологи. Високі вимоги до вологості ґрунту виявляє під час проростання насіння і цвітіння. Суховії в період цвітіння знижують урожай. Кращі ґрунти для фенхелю — окультурені чорноземи, темно-сірі лісові незмиті. Непридатні — важкі глинисті і заболочені ґрунти. | Технологія обробітку фенхелю звичайно багато в чому подібна до технології вирощування кропу. Висівають насіння рядовим методом з міжряддями 50 см чи стрічковим – з відстанню між рядами в стрічці 20 см, між стрічками – 50 см і рослинами у рядку – 8-10 см. Зерна добре зберігають схожість протягом 2-3 рокі. За вегетаційний період проводять 2-3 міжрядні обробітки грунту і прополки. При вирощуванні на низькородючих грунтах проводять 1-2 підгодівлі азотними добривами. | Під фенхель восени рекомендується вносити мінеральні добрива в дозі N40-60Р60-80К60-80. Органічні добрива з розрахунку 30 — 40 т/га застосовують під попередник. Під час сівби в рядки вносять 100 — 150 кг/га нітроамофоски або інше повне мінеральне добриво. | Із сортів фенхелю в Україні вирощують Кримський, Чернівецький 3, Чернівецький місцевий та ін. Замочування у воді і стратифікація насіння позитивно впливають на урожайність фенхеля звичайного у всі роки досліджень (рис 3). Особливо ефективно визначились обидва методи у посушливий 2003 рік, який, як ні жодний інший, підкреслив різницю між ефективністю стратифікації і замочуванням у воді. Вона становила 4,1 ц/га на користь стратифікації. | Норма висіву насіння 8—10 кг/га, глибина загортання 2 — 3 см, а за посушливої весни 3 — 4 см. | Сіють фенхель рано навесні буряковими сівалками з шириною міжрядь 45 або 60 см. | Догляд за посівами включає післяпосівне коткування ґрунту, до-й післясходові боронування, розпушування міжрядь. У період появи першого—другого справжніх листків проводять букетування буряковими проріджувачами УСМП-5,4 за схемою: виріз 30 см, букет 20 см. Букети розбирають вручну, залишаючи на 1 м рядка 6 — 8 рослин. | Плоди фенхелю достигають неодночасно, тому його збирають роздільним способом, починаючи від достигання насіння на зонтиках першого порядку галуження, коли плоди зонтиків першого порядку при легкому натискування пальцями розпадаються на дві. | Готову сировину зберігають у сухому прохолодному приміщенні. | Ефірне масло фенхеля застосовують в медицині, парфюмерно-косиетичній, миловареній промисловості, ветиринарії, плоди та ефірне масло використовують для приготування препаратів, що застосовуються при метиоризмі, в тому числі такого традиційного лікарського засобу, як укропна вода, разноманітних травяних чаїв та зборів. Жмих (вміщує до 20% білка) згодовують скоту. |
Технологія вирощування фенхелю