Технологічна карта вирощування кавуна

Біологічні особливостіПопередникиГрунтиОбробіток ґрунтуУдобренняДобір сортів. Підготовка насіння до сівбиСтроки сівби, норми висівуСпособи сівбиДогляд за посівамиЗбирання врожаюЗберігання врожаю, покращення якостіПереробка врожаю
Столові кавуни – однорічна рослина, яка має могутню дуже розгалужену кореневу систему стрижневого типу і довге галузисте стебло, що стелеться. Головний корінь досягає глибини 2-3 м. Основна маса бокових коренів розміщується на глибині 20-З0 см. Бокові корені мають численні відгалуження, які утворюють суцільну сітку, що добре використовує опади і поливну воду. Довжина бокових коренів – 4-5 см.У початковий період вегетації коренева система росте значно швидше, ніж надземні органи, і вже до фази шатрика (3-4 листків) досягає 150-160 см.До фази шатрика приріст вегетативної маси дуже малий і становить близько 0,5-1,1 см на добу. Через 20-40 днів після сходів, залежно від сорту, починає розвиватися головне стебло, а потім і бокові стебла, які відрізняються великою силою росту, – середній сумарний добовий приріст стебел однієї рослини досягає 1,8 м. Кавуни – теплолюбна і світлолюбна рослина короткого дня, посухостійка і жаростійка. Проростання насіння починається при температурі ґрунту 14-15°С. Цілком сприятлива середньодобова температура для проростання – 20-25°С. Біологічний мінімум розвитку – 15°С, максимум – 35°С, при температурі мінус 1°С рослини гинуть. Оптимальні умови для цвітіння і запліднення створюються при температурі 18-20°С вранці і 20-25°С вдень.У столових кавунів добре поєднується посухостійкість завдяки могутній кореневій системі, і висока реакція на додаткове зволоження.Транспіраційний коефіцієнт цієї культури становить близько 600. Водоспоживання на початку вегетації невелике, потім з ростом площі листків і підвищенням температури повітря закономірно збільшується і в період від цвітіння до першого збирання плодів досягає максимуму.Кращим попередником столових кавунів є багаторічні трави (пласт і оборот пласта), до хороших належать бобові, кукурудза на силос, озима пшениця, а до поганих -C2 картопля і соняшник.Добре ростуть і плодоносять столові кавуни на легких родючих ґрунтах. Вони достатньо солестійкі, добре реагують на внесення добрив.E2Одне з головних завдань обробітку ґрунту – очищення поля від бур’янів. Цього досягають лущенням до оранки, ранньою глибокою оранкою на глибину 27-35 см, передпосівним обробітком у весняний період – раннім боронуванням, культиваціями – на глибину загортання насіння. Перед основним обробітком ґрунту ділянки планують, вносять добрива, а потім проводять зяблевий обробіток ґрунту.На 1 т основної продукції кавуни виносять з ґрунту 2,52 кг азоту, 0,81 фосфору і 2,86 кг калію.На півдні України під кавуни вносять 25-30 т/га гною і N90P90-135K60. На супіщаних черноземах Голопристанського району Херсонської області урожай столових кавунів сорту Таврійський досяг 500-600 т/га при внесенні N135P135K90 в умовах поливу при вологості ґрунту 75-80%НВ.Склад сортів столових кавунів численний і різноманітний за скоростиглістю, врожайністю, смаковими якостями. Важливіші з них такі: Огоньок, Десертний 83, Мелітопольський 142, Астраханський 10. . За 1 2 місяці до сівби насіння протруюють ТМТД з розрахунку 4 8 г на 1 кг. Підвищенню врожайності сприяє сонячне обігрівання насіння перед сівбою протягом 7-10 днів.Сіють кавуни, коли ґрунт на глибині 10-12 см прогріється до 12-13°С. Дрібне насіння загортають при зрошенні не глибше 4 см, крупне – на 4-6 см. Норма висіву відповідно 2-2,5 і 3-4 кг/га.Розміщення рослин на площі змінюється залежно від біології сортів, місцевих умов, вимог механізації догляду. Велику площу відводять для довгостеблих сортів. Ширина міжрядь коливається від 1,4 до 3 м, відстань у ряду – 0,7-1,4 м.Для сівби можна використовувати Найчастіше застосовують схему садіння 1,4х0,7 м. Часто схема сівби відповідає зручності механізації догляду.У досходовий період для боротьби з бур’янами застосовують боронування середніми або легкими боронами. При наявності багаторічних бур’янів ефективна суцільна культивація на глибину не більше 2/з глибини загортання насіння.Після одержання дружних сходів проводять міжрядний обробіток із залишенням захисної зони 15 см. Глибина обробітку плоско-різами – 15 см, бритвами – 6-8, ротаційними робочими органами – 4-5 см. Обробіток проводять машиною МБУ-5,4. Всього за вегетаційний період проводять 2-7 культивацій, два підгортання – у фазі 2-3 листків і через 25-З0 днів.У період утворення стебла при довжині 40 см і більше – міжрядний обробіток ґрунту проводять з одночасним укладенням стебел стебловкладальником по обидві сторони рядка на ширину 20 см, міжрядний обробіток широкозахватними плоскорізами під стеблами з одночасним укладанням їх по обидві сторони рядка на ширину 40-45 см, відводячи лише кінці їх для проходження коліс трактора.Урожай збирають вручну, в декілька прийомів у міру достигання плодів. Стиглий плід має такі зовнішні показники – сухі плодоніжки і вусик біля неї, чіткий малюнок кірки, глухий звук при ударі плоду долонею. Зірвані плоди збирають у корзини, а потім переносять до автомобіля або тракторного причепа.Для підвищення продуктивності праці збиральників використовують транспортер ТШП-25 з шириною захвату 20-25 см. Обслуговують його 10-12 збиральників. Плоди транспортер завантажує в автомобіль або вкладає у валок. На полях з рівною поверхнею можливе механізоване одноразове збирання – скочування плодів валкоутворювачем у валки, а потім підбір і передача підбирачами з валків у транспортні засоби.Кавуни також можна зберігати досить довго. Ця «неволинська» культура росте на городах багатьох краян. Наші читачі з Оздова Луцького району, родина Романчуків, зберігають солодкі ягоди таким чином. Кавуни викладають на зерно, а зверху вкривають старим одягом. Зерно дихає і зігріває кавуни. Так вони можуть зберігатися навіть при невеликих морозах.Соління та мочіння кавунів. Для мочіння використовують 2 — 4 %-й розчин солі, а для соління 8—12 %-й. Не слід допускати бурхливого бродіння, процес ферментації має відбуватися за низь­ких температур. Відбирають невеликі (діаметром до 15 см) тонко­шкірі кавуни, які перешаровують м’якоттю дозрілих кавунів. На 100 кг кавунів потрібно 50 кг м’якоті В м’якоті кавуна містяться вітаміни групи В, вітамін С, фолієва кислота і залізо, які відіграють важливу роль в кровотворенні. Із шкірок кавуна варять варення і джем, готують цукати, шкірки можна і сушити — це хороший сечогінний засіб. При засолюванні кавуни проколюють голкою в 10 місцях на глибину 2-3 см, вкладають в бочку і заливають розсолом. Зверху кладуть гілки вишні і придавлюють дерев’яним кругом з вантажем, через місяць кавун набуває оригінального солодко-солоного смаку. Кавуни можна зберігати свіжими в закритих приміщеннях при температурі 3-5°С, виклавши їх на решітчасті полиці в один ряд хвостиками вверх так, щоб вони не дотикались один до одного.