Технологічна карта вирощування фенхелю

Біологічні особливостіПопередникиГрунтиОбробіток ґрунтуУдобренняДобір сортів. Підготовка насіння до сівбиСтроки сівби, норми висівуСпособи сівбиДогляд за посівамиЗбирання врожаюЗберігання врожаю, покращення якостіПереробка врожаю
Фенхель (кріп волоський) (Foeniculum vulgare Mill.) з родини селерових (Aрiaceae) — одно-, дво- або багаторічна трав’яниста рослина із стеблом заввишки 1,5 -2,5 м, яке щороку відмирає. Плодоносити починає в перший рік життя. Достиглі плоди легко обсипаються. Вегетаційний період в умовах Чернівецької області триває 135 – 157 днів. Насіння фенхелю починає проростати при температурі 6 — 8 °С, а дружне проростання відбувається при 20 °С. Сходи витримують заморозки до мінус 8 °С. Добре зимує тільки в південних і західних районах України. Фенхель — світлолюбна культура. Затінення, а також хмарна і холодна погода подовжують період вегетації.Кращими попередниками для фенхелю є озимі і ярі зернові, цукрові та кормові буряки, картопля й однорічні трави.Вибагливий до ґрунтової вологи. Високі вимоги до вологості ґрунту виявляє під час проростання насіння і цвітіння. Суховії в період цвітіння знижують урожай. Кращі ґрунти для фенхелю — окультурені чорноземи, темно-сірі лісові незмиті. Непридатні — важкі глинисті і заболочені ґрунти.Технологія обробітку фенхелю звичайно багато в чому подібна до технології вирощування кропу. Висівають насіння рядовим методом з міжряддями 50 см чи стрічковим – з відстанню між рядами в стрічці 20 см, між стрічками – 50 см і рослинами у рядку – 8-10 см. Зерна добре зберігають схожість протягом 2-3 рокі. За вегетаційний період проводять 2-3 міжрядні обробітки грунту і прополки. При вирощуванні на низькородючих грунтах проводять 1-2 підгодівлі азотними добривами.Під фенхель восени рекомендується вносити мінеральні добрива в дозі N40-60Р60-80К60-80. Органічні добрива з розрахунку 30 — 40 т/га застосовують під попередник. Під час сівби в рядки вносять 100 — 150 кг/га нітроамофоски або інше повне мінеральне добриво.Із сортів фенхелю в Україні вирощують Кримський, Чернівець­кий 3, Чернівецький місцевий та ін. Замочування у воді і стратифікація насіння позитивно впливають на урожайність фенхеля звичайного у всі роки досліджень (рис 3). Особливо ефективно визначились обидва методи у посушливий 2003 рік, який, як ні жодний інший, підкреслив різницю між ефективністю стратифікації і замочуванням у воді. Вона становила 4,1 ц/га на користь стратифікації.Норма висіву насіння 8—10 кг/га, глибина загортання 2 — 3 см, а за посушливої весни 3 — 4 см.Сіють фенхель рано навесні буряковими сівалками з шириною міжрядь 45 або 60 см.Догляд за посівами включає післяпосівне коткування ґрунту, до-й післясходові боронування, розпушування міжрядь. У період появи першого—другого справжніх листків проводять букетування буряко­вими проріджувачами УСМП-5,4 за схемою: виріз 30 см, букет 20 см. Букети розбирають вручну, залишаючи на 1 м рядка 6 — 8 рослин.Плоди фенхелю достигають неодночасно, тому його збирають роздільним способом, починаючи від достигання насіння на зонтиках першого порядку галуження, коли плоди зонтиків першого порядку при легкому натискування пальцями розпадаються на дві.Готову сировину зберігають у сухому прохолодному приміщенні.Ефірне масло фенхеля застосовують в медицині, парфюмерно-косиетичній, миловареній промисловості, ветиринарії, плоди та ефірне масло використовують для приготування препаратів, що застосовуються при метиоризмі, в тому числі такого традиційного лікарського засобу, як укропна вода, разноманітних травяних чаїв та зборів. Жмих (вміщує до 20% білка) згодовують скоту.