Технологічна карта вирощування петрушки

Біологічні особливостіПопередникиГрунтиОбробіток ґрунтуУдобренняДобір сортів. Підготовка насіння до сівбиСтроки сівби, норми висівуСпособи сівбиДогляд за посівамиЗбирання врожаюЗберігання врожаю, покращення якостіПереробка врожаю
Глибина проростання – 5-7 см. Життєздатність насіння в грунті – Зберігає схожість у грунті до 8 років. Максимальна плодючість – 500-600 сім`янок. Стебло -порожнисте, розгалужене, голе, висотою 30-1000см Листки – чергові, двічі- або тричіперисторозсічені. Суцвіття — складний зонтикОбгортки в зонтиках складаються з трьох лінійних листочків, які довші за зонтик. Квітки білі, з жовтувато-зеленуватим відтінком. Корінь – стрижневий, веретеноподібний.Як і моркву , петрушку не рекомендується вирощувати в рік внесення гнойового добрива , тому її найчастіше розміщують після огірків , ранньої капусти та картоплі+C9. На колишнє місце культуру повертають не раніше ніж через три -чотири роки.Петрушка дуже вимоглива до грунту, вона повинна бути добре перекопана. Найкраще для вирощування петрушки підходять суглинки або супіщані грунти, добре заправлені перегноєм компосту або гною. На важкій землі коріння сильно гілкуються, а сама рослина розвивається повільно.E9Подібність біологічних особливостей петрушки та моркви дозволяє застосовувати при їх вирощуванні аналогічну агротехніку . Як і моркву , петрушку не рекомендується вирощувати в рік внесення гнойового добрива , тому її найчастіше розміщують після огірків , ранньої капусти та картоплі .Восени ділянку глибоко переорюють . На важких грунтах вносять перегній і торф. Мінеральні добрива закладають в залежності від вмісту в грунті поживних елементів ( г на 1 м) : суперфосфат – 30 , калійну сіль – 20. Навесні під перекопування або після появи сходів додатково вносять (г на 1 м) : аміачну селітру – 10 і суперфосфат – 5. Однак без необхідності не слід завищувати дози азотних добрив , оскільки це позначається на якості коренеплодів.Петрушка відрізняється невисокою потребою в азоті і дуже чуйна на застосування калійних добрив і чутлива до нестачі фосфору в грунті в період проростання насіння. Ця культура не витримує підвищеної концентрації грунтового розчину , тому краще росте при невисоких дозах добрив і добре використовує післядію добрив , внесених під попередника.Застосовують наступні дози мінеральних добрив : на дерново – підзолистих грунтах – азоту 6-9 г , фосфору 6-9 г , калію 15-18 г , на заплавних лучних – азоту 3-6 г , фосфору 6-9 г , калію 18- 21г , на вилужених і звичайних чорноземах – азоту 3-6 г , фосфору 6-8 г , калію 9-12 г , на торф’яно -болотних – азоту 0-3 г , фосфору 9-12 г , калію 18-25 р.Підживлення петрушкою проводять тільки в разі несприятливих умов ( холодне літо , бідні грунти ) . Дози азоту в підживлення (початок липня) не повинні перевищувати 3-5 г/м2 , калію (перша декада серпня) – 6-9 р. Під петрушку можна застосовувати калійну сіль або хлористий калій.У кореневої петрушки широко поширені такі сорти : скоростиглий Цукрова, середньостиглий Урожайна , середньопізній Бордовікская , у листової – Звичайна листова , Бриз , Карнавал , Кадерова. При посіві сухим насінням сходи з’являються через 15-25 діб. Попереднє намочування насіння скорочує цей термін на 7-14 діб.Висівають петрушку дуже ранньою весною. Норма посіву 3-5 г на 10 м2.Схема посіву трирядкова ( 30 +30 +60 см) , глибина загортання 2-2,5 см.Догляд за петрушкою аналогічний догляду за морквою. Проріджування проводять двічі. Перший раз при появі одного -двох справжніх листків , другий – п’яти -шести листків. Для отримання коренеплодів після другого проріджування в ряду на 1 м повинно залишатися 20 рослин , для зрізання листя – 30. Надалі догляд зводиться до підживлення , розпушування , прополка , полив .При обробітку петрушки для отримання коренеплодів листя на рослинах не зрізають . Підживлення проводять після другого проріджування (г на 1 м) : аміачна селітра – 15 , суперфосфат і калійна сіль – по 10. Урожайність коренеплодів досягає 1,5-2 кг з 1 м .Якщо петрушку вирощують на зелень , то підживлення проводять після кожної зрізання листя ( г на 1 м) : аміачна селітра і суперфосфат – по 5-8 , хлористий калій – 8-10 . Урожайність листя за три зрізання становить 2-2,5 кг з 1 м.Листову петрушку зрізають за літо 2-3 рази, перший раз звичайно через 60-70 днів, коли листя виростуть на висоту 20-25 см, повторно зелень зрізають через 40-50 днів. Зрізання краще проводити вранці. Кореневу петрушку прибирають восени з настанням стійких заморозків. Коренеплоди викопують, очищають від землі, листя зрізають, залишаючи черешки довжиною 3 см.Зелень петрушки добре зберігається в замороженому вигляді, так само для тривалого вживання її сушать або солять. Коренеплоди добре зберігаються пересипані чистим піском.Сушать або заморожують.