Технологічна карта вирощування кунжуту

Біологічні особливостіПопередникиГрунтиОбробіток ґрунтуУдобренняДобір сортів. Підготовка насіння до сівбиСтроки сівби, норми висівуСпособи сівбиДогляд за посівамиЗбирання врожаюЗберігання врожаю, покращення якостіПереробка врожаю
Кунжут сезам індійський (Sesamum indicum L.) — однорічна трав’яниста рослина, яка належить до родини кунжутових (Pedaliaceae Lunde) і роду Sesamum L. Висота стебла досягає 150 см і залежить від екологічного типу і умов вирощування. Насіння кунжуту дрібне, за формою нагадує насіння льону. Маса 1000 насінин 3 — 5 г. Найбільш поширені форми мають біле насінняВегетаційний період у кунжуту 90 — 120 днів. Сходи у вигляді двох сім’ядольних листків з’являються при температурі 18 — 20 °С на 6 — 8-й день після сівби. На початку вегетації ріст рослин уповільнений. Інтенсивний ріст стебла починається через 30 — 45 днів після сходів і особливо за 12 — 15 днів до цвітіння, яке настає через 50 — 60 днів після сходів, поширюючись знизу до верху рослини. В такій самій послідовності достигають коробочки. Від запліднення до достигання коробочок минає 30 — 35 днів.Кунжут — теплолюбна рослина. Мінімальна температура проростання насіння 12 °С, оптимальна 20 – 22 °С. Заморозки до мінус 0,5 – 1 °С згубні для сходів. Кращою температурою для росту веге­тативної маси є 22 – 24 °С, генеративних органів 25 – 30 °С. Восени заморозки до мінус 3 °С призводять до загибелі рослин.Кращий попередник кунжуту в сівозміні – озима пшениця, кукурудза та зернобобові культури.Кунжут дуже вибагливий до вологи повітря й ґрунту. Особливо в період до цвітіння і під час цвітіння. При вирощуванні на богарних землях в умовах посухи кунжут різко знижує врожай насіння.Кунжуту необхідна ретельна обробка грунту, так як в перший період вегетації він росте повільно і легко заглушається бур’янами. Вона включає зяблеву оранку з попереднім лущенням, раннє-весняне боронування і не менше трьох культивації з наступним боронуванням.Кунжут чуйний на добрива. Найбільш високу прибавку врожаю дає повне мінеральне добриво. Майже так само зростає врожайність від спільного внесення гною (10 ТГА) і повного мінерального добрива в меншій дозі. Позитивна дія на кунжут надає підживлення в період утворення другої пари справжніх листків.Сорти кунжуту, рекомендовані для вирощування в Україні: Надія, Кубанець 55 і з нерозтріскуючими коробочками — № 187, № 278.Граничним строком сівби на півдні України є кінець першої декади травня. Норма висіву 6 — 8 кг/га, глибина загортання насіння 2 — 3 см.Спосіб сівби широкорядний з міжряддям 60 або 70 см.Після сівби поле коткують кільчастими котками. При утворенні ґрунтової кірки її знищують до появи сходів боронами та ротаційними мотиками. Протягом вегетації проводять 2 — 3 міжрядні розпушування на глибину: перше 5 — 6 см, наступні 6 — 8 і 8 — 10 см. Це різко зменшує фізичне випаровування вологи з ґрунту.В умовах зрошення посіви кунжуту поливають у критичні періоди — після з’явлення повних сходів, на початку бутонізації, в період цвітіння та на початку достигання. Норма поливу 350 — 400 м3/га води.Збирання сортів, у яких коробочки розтріскуються, проводять роздільним способом. До скошування приступають при побурінні нижніх коробочок (до їх розкривання), коли насіння в них набуде нормального забарвлення. Для збирання використовують кунжуто-збиральну машину, котра зрізає рослини і зв’язує їх у снопи, які вручну складають у суслони. Сорти, в яких коробочки розтріскуються, збирають прямим комбайнуванням. Вологість насіння при зберіганні не повинна перевищувати 9 %.L2Зберігати насіння кунжуту краще в щільно закритому посуді, в темному місці.Кунжут переробляють в пасту – тахині (таїни), використовувану в різних стравах, включаючи хумус, використовують для виготовлення халви. Кунжутне масло дуже широко використовувалося в Індії до появи арахісового масла, використовується для маринування м’яса і овочів. Насіння кунжуту також додають в суші. Перемелений або перероблений кунжут також використовується в кондитерськії промисловості.