Технологічна карта вирощування кропу

Біологічні особливостіПопередникиГрунтиОбробіток ґрунтуУдобренняДобір сортів. Підготовка насіння до сівбиСтроки сівби, норми висівуСпособи сівбиДогляд за посівамиЗбирання врожаюЗберігання врожаю, покращення якостіПереробка врожаю
Кріп досить холодостійка культура. Його насіння може проростати вже при температурі 3 ° С. Зростання не припиняється і при температурі 8-10 ° С. Кріп – рослина тривалого дня, збільшення світлового дня прискорює розвиток і освіта квітконосів. Він дуже світлолюбний, найкращий урожай вдається на сонячних ділянках. Кріп слід вирощувати на родючих грунтах з нейтральною реакцією. При нестачі вологи листя грубіє, а при надлишку – урожай сировини і вміст у ньому ефірного масла помітно знижуються.Кращі попередники — картопля, помідори, перець та бобові.Кріп росте на будь-яких грунтах, як у тіні, так і на сонці. Якщо грунти бідні або несприятливі — все одно виросте, хоч буде тоненький і невисокий.E8Щоб одержати кріп у пізніших фазах розвитку (цвітіння, молочно-восковій, восковій і біологічній стиглості), насіння висівають навесні, але не пізніше першої половини травня. Спосіб сівби широкорядний (40-45 см). Норма висіву насіння 1-1,5 г/м, глибина загортання 2-3 см. До з’явлення сходів знищують бур’яни і ґрунтову кірку. Після з’явлення сходів міжряддя розпушують і виполюють бур’яни в рядках. У фазі 5-6 листків рослини проривають на відстані 1,5-2 см. Вирвані рослини використовують як кріп зелений. Кріп технічний можна вирощувати як ущільнювач інших овочевих культур, а також як кулісну культуру.До добрив кріп невимогливий, хоч кращі врожаї дає на родючому грунті. Тому перед висіванням внесіть на кожний метр грядки по 6 кг перегною і 10-15 г нітрофоски.Під час росту кріп не можна кропити і небажано підживлювати. Лише після появи сходів його поливають розчином селітри або сечовини (столова ложка на 10 л води). Але найчастіше підживлювати не варто, оскільки зелень може накопичувати нітрати у великій кількості.Популярні сорти кропу: Карусель, Алмаз, Макс, Редут, Севастопольський, Грибовський, Гренадер.Сіють кріп в конвеєрі кожні 12-15 днів з квітня по серпень. Норма висіву на зелень – 4-7 г насіння на 1 м, для одержання насіння і суцвіть на засолювання – 1,2-1,5 г.Сіють кріп рядковим та стрічковим (чотири і шість рядків) способами з відстанню між рядками і стрічками 45 — 60, а між рядками в стрічці 15 — 20 см. Зелень кропу вирощують тільки стрічковим способом і на 10 м2 витрачають 1,2 — 1,5 г насіння. Для одержання технічної продукції кропу насіння висівають рядковим способом — 0,8 — 1 г на 10 м2. Глибина загортання насіння 2 — З см. Щоб мати свіжу зелень кропу протягом літа, висівають його рано навесні, а далі у кілька строків через кожні 8 — 10 днів аж до липня. Навесні сіють сухим або намоченим насінням. Сухе насіння дає сходи на 15 — 20-й, а намочене — на 5 — 10-й день після сівби. Насіння намочують за 2 — 3 доби до сівби і щодня замінюють воду. Перед сівбою його підсушують до сипучості. Протягом вегетації грунт розпушують і виполюють бур’яни в рядках і міжряддях.Сходи кропу за оптимальних умов з’являються через 10-18 днів після сівби. За цей час на грядці проростає багато бур’янів і утворюється ґрунтова кірка. Щоб запобігти цьому, на 7-8-й день після сівби верхній шар ґрунту (1-1,5 см) розпушують граблями. Наступний догляд за рослинами полягає в розпушуванні міжрядь, виполюванні бур’янів у рядках і 1-2 поливах (20-30 л/м.кв.) у південних районах.Урожай кропу технічного збирають у сонячну погоду, коли на рослинах немає роси. Зібрані рослини зв’язують у невеликі снопики. Зібрані у фазі цвітіння чи молочно-воскової стиглості рослини використовують відразу (протягом 1-2 діб) за призначенням. Такі рослини виділяють багато вологи і швидко загнивають. Якщо їх зберігати на відкритому місці, вони швидко достигають повної стиглості і дещо втрачають аромат. Зібрані у фазі воскової і повної стиглості насіння рослини використовують за призначенням або після 5-7-денного дозрівання зберігають у сухому приміщенні (на веранді, балконах, у гаражі) протягом кількох місяців.Молоді рослини миють, підвішують для просушування, потім видаляють всі грубі частини стебел, ріжуть. Сушать на папері протягом дня у захищеному від сонця місці, регулярно перемішуючи. Висушена зелень повинна зберегти колір і аромат. Зберігають сухий кріп в щільно закупорених банках у темному місці.На городі кріп зелений слід вирощувати протягом безморозного періоду. Щоб одержати ранній врожай, насіння висівають під зиму (перед замерзанням грунту) і рано навесні. Під зиму насіння доцільніше висівати на легких, добре удобрених ґрунтах південних та південно-західних схилів. З метою одержання більш ранньої продукції посіви кропу вкривають поліетиленовою плівкою. Важкі і перезволожені ґрунти для кропу непридатні. Щоб забезпечити конвеєрне надходження кропу зеленого, його насіння висівають через кожні 15-20 днів. У літній період кріп краще розмішувати на північних схилах і на понижених елементах рельєфу.