Технологічна карта вирощування коріандру

Біологічні особливостіПопередникиГрунтиОбробіток ґрунтуУдобренняДобір сортів. Підготовка насіння до сівбиСтроки сівби, норми висівуСпособи сівбиДогляд за посівамиЗбирання врожаюЗберігання врожаю, покращення якостіПереробка врожаю
Коріандр (Соriandrum sativum L.) — однорічна трав’яниста рослина родини селерових заввишки майже 1,2 м. Насіння коріандру проростає за температури 4…6°С. Під час проростання насінина поглинає близько 125% маси своєї ваги. Оптимальна температура росту — 18…20°С. Коренева система проникає в грунт на глибину 1,2–1,5 м. Стебло прямостояче, ребристе. Листки почергові. Колір квіток білий з різними відтінками — від жовтуватого до блідо-рожевого. Найбільша потреба у воді виникає під час активного наростання зеленої маси і до закінчення цвітіння. Основна кількість великого насіння формується на центральному стеблі. Плід — двосім’янка кулястої форми. Маса 1000 насінин — 5–7 грамів.Посіви коріандру розміщують після озимих хлібів, зернових бобових і удобрених просапних культур, не слід розміщувати їх після культур, які пізно звільняють поля (соняшник, цукрові буряки, суданська трава) і виносять з ґрунту багато поживних речовин та вологи. З метою запобігання ураженню ра-муляріозом можна повертати на попереднє поле не раніше як через 4-5 років.Кращими для нього є ґрунти, які мають глибокий гумусовий шар, добру структуру, великий запас поживних речовин, нейтральну реакцію ґрунтового розчину. Найкраще росте на чорноземах. Непридатні для нього важкі глинисті, піщані та солонцюваті ґрунти. При врожаї 12-15 ц/га коріандр виносить із ґрунту 60 – 70 кг азоту, 16-17 кг фосфору і 40 – 60 кг калію. Близько 80 % цієї кількості поживних речовин засвоюється в період стеблування і цвітіння.E3Система основного обробітку ґрунту після зернових культур полягає в лущенні і ранній зяблевій оранці на 25 — 30 см. Після просапних культур оранку проводять на глибину 22 — 25 см. Рання оранка забезпечує вищі врожаї порівняно з пізньою. Весняний передпосівний обробіток ґрунту складається з шлейфування, боронування та культивації в один—два сліди з одночасним боронуванням.Важлива роль у підвищенні врожайності коріандру належить органічним та мінеральним добривам. При розміщенні посівів коріандру після удобрених гноєм озимих під зяблеву оранку вносять повне мінеральне добриво 45 — 60 кг/га д. р. Якщо під попередник органічних добрив не вносили, їх треба внести під коріандр (20 — 30 т/га). Під час сівби ефективним є внесення фосфору в рядки з розрахунку 10 – 15 кг/га д. р.Сорти коріандру, районовані в Україні: Кіровоградський, Янтар, Осканит та ін. Перед сівбою насіння протруюють ТМТД (4 кг/т) або іншими протруювачами. Ефективним засобом прискорення з’явлення сходів є сівба пророщеним насінням.Сіють коріандр рано навесні в перші дні польових робіт. Норма висіву при звичайній рядковій сівбі і застосуванні до- і після-сходових боронувань становить 25 — 30 кг/га, або 3,4 — 3,6 млн схожих насінин на 1 га. На полях, де будуть застосовуватись вказані вище гербіциди, оптимальна норма висіву 16 — 18 кг/га, або 2,2 — 2,4 млн схожих насінин на 1 га. При широкорядній сівбі висівають 12 — 16 кг, або 1,7 — 1,8 млн схожих насінин на 1 га. Насіння загортають на глибину 3 — 4 см.Сівбу проводять звичайним рядковим способом або широкорядним з шириною міжрядь 45 см. На чистих від бур’янів полях, а також при застосуванні гербіцидів (пропаніду і його аналогів) перевагу має звичайний рядковий спосіб сівби. На забур’янених полях, а також в посушливих умовах слід застосовувати широкорядну сівбу.Після сівби посіви коткують кільчастими або рубчастими котками. Подальший догляд за посівами зводиться переважно до боротьби з бур’янами, які знищують гербіцидами або агротехнічними заходами. Під передпосівну культивацію застосовують гербіциди (за препаратом): трефлан (6-8 л/га), лінурон (4-6 кг/га), пропазин (3-6 кг/га), у фазі 2 — 3 справжніх листків коріандру — лінурон (4 — 8 кг/га), прометрин (4 — 8 кг/га). Якщо неможливо використати гербіциди, бур’яни знищують до- і післясходовими боронуваннями. На широкорядних посівах коріандру проводять 2-3 міжрядних обробітки ґрунту. Щоб поліпшити запилення, на посіви коріандру в період цвітіння вивозять пасіки з розрахунку по дві бджолосім’ї на кожний гектар площі.Плоди коріандру достигають неодночасно, до того ж вони обсипаються. Тому збирати врожай потрібно своєчасно і в стислі строки. Для прискорення достигання в період побуріння 40 — 50 % зонтиків посіви обробляють хлоратом магнію в дозі 5—10 кг/га д. р. Через 3 — 5 днів збирають врожай прямим комбайнуванням. При роздільному збиранні коріандр скошують жатками при достиганні плодів: на технічні цілі 30 — 40 %, на насіння 60 — 70 %. Після підсихання валків і зниження вологості насіння до 10 — 13 % їх підбирають і обмолочують переобладнаними зерновими комбайнами. Насіння очищають і додатково просушують, щоб вологість його під час зберігання була не вище 12 %.L3Насіння коріандру зберігають у паперових або полотняних мішках у сухому, прохолодному, вентильованому місці. Листя коріандру краще заготовлювати до фази бутонізації. Сушать їх у тіні, зберігають у скляних банках або коробках.Листя і плоди коріандру мають сильний аромат і гострий смак, в їжу використовуються як прянощі. Зелень коріандру багата вітаміном С, містить каротин, вітаміни групи В та ін Споживають її в свіжому, сушеному і солоному вигляді як пряну приправу до перших і других страв, соусів, сиру, бутербродів, використовують при засолюванні овочів.